Mit csinál a műszaki ellenőr egy kivitelezésen?

Egy mondattal – Képviseli az Építtető, a Beruházó érdekeit.

Mindezt teszi a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletnek megfelelően az építőipari kivitelezési tevékenység teljes folyamatában. Elősegíti és ellenőrzi a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását.

Feladata az építőipari kivitelezési tevékenység, az építési-szerelési munka szakszerűségének ellenőrzése, az építési napló ellenőrzése, az abban történő bejegyzések és egyéb jegyzőkönyvek áttekintése, azok szükségszerű ellenjegyzése, észrevételezése, hibák, hiányosságok, eltérések feltüntetése. Továbbá műszaki, illetve gazdasági szükségességből javasolt tervváltoztatásokkal kapcsolatos észrevételeink megtétele, valamint anyagkiváltásokkal kapcsolatos egyeztetések lebonyolítása és engedélyeztetése. Az elvégzett munkák kollaudálása. Az átadás-átvételi eljárásban való részvétel; műszaki kérdésekben az építtető döntéseinek előkészítése, javaslattétel.

A fenti rövid leíráson túlmenően a műszaki ellenőri feladatokat részletesen és teljes körűen szabályozza a fent említett kormányrendelet.